Uprisen – årets ungdomsbok

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. 750 ungdommer har skrevet til sammen 1200 anmeldelser av fjorårets norske ungdomsbøker. Det er mange fantasy- og spenningsbøker blant fjorårets ungdomsbøker. Nå er fem bøker klare for finalerunden. Her er de nominerte til Uprisen – årets ungdomsbok:

1957 av Jon Ewo, Cappelen Damm
Soledad av Tor Arve Røssland, Aschehoug
De som ikke finnes av Simon Stranger, Cappelen Damm
I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue, Cappelen Damm
Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes, Aschehoug

Nominasjonsjuryen har bestått av Julie Karlsen (Trondjord), Henrik Stenberg (Ramstad), Kinga Bugajska (Brandbu) og Ingmund Andvik (Sandnes). Juryen har lest og vurdert anmeldelsene og på bakgrunn av dem diskutert seg frem til de fem nominerte bøkene.

– Det har vært utfordrende, men morsomt. Alle de nominerte er gode kandidater til å vinne Uprisen, sier nominasjonsjuryen.

www.uprisen.no har ungdomsskoleelever anmeldt samtlige norske ungdomsbøker som ble utgitt i 2014. Nå skal sju juryklasser fra ulike fylker lese de nominerte bøkene. Vinneren kåres under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i slutten mai.

Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, er tydelig på at Uprisen tar ungdoms meninger om litteratur på alvor.

– Den gir oss interessant innsikt i hva slags litteratur ungdom foretrekker og hvorfor de gjør det. Samtidig ser vi at det å få lov til å møte litteraturen med et kritisk blikk, bidrar til leselyst og interesse for litteratur hos ungdommene som deltar i prosjektet.

Juryklassene er:
Nord-Trøndelag: Vuku Oppvekstsenter
Oppland: Biri ungdomsskole
Akershus: Kråkstad skole
Møre og Romsdal: Stokksund skule
Troms: Andørja Montessoriskole
Hedmark: Løten ungdomsskole
Sør-Trøndelag: Selbu ungdomsskole

Uprisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival. Foreningen !les er en ideell organisasjon og blant Norges fremste formidlere av nyere norsk og oversatt litteratur, spesielt til barn og ungdom.

Les mer om prisen her.
Les mer om Foreningen !les på her.