Kjærlighetshistorie fra Somalia

Da Amal Aden kom til Norge for ti år siden, var hun analfabet. I dag er hun forfatter av seks bøker og kjent samfunnsdebattant. På årets litteraturfestival fortalte hun ungdomsskoleelever om sin nyeste roman: «Jacayl er kjærlighet på somali».

«Jacayl er kjærlighet på somali» kom ut i fjor høst. På arrangementet «Kjærlighet på somali» sa Aden at ungdom kan lære mye av boka, som er basert på historien til en bekjent av henne. I dag er «Sara» død, men Aden føler at historien lever videre takket være boka.

 

Moderne Romeo og Julie

Medforfatter Håvard Syvertsen satt på scenen sammen med Aden. Han kalte boka en moderne Romeo og Julie-historie.

– Vi har mistet de store kjærlighetshistoriene, av typen til Brontë-søstrene og Shakespeare. Det er ikke et like sterkt forbud mot det å gifte seg under sin stand i dag, begynte Syvertsen.

Aden kommenterte at det fremdeles finnes slike utfordringer, særlig i noen kulturer, og medforfatter Syvertsen sa seg etter hvert enig:

– Det er nok ikke lett for Katrine fra Holmenkollåsen å forelske seg i Johnny fra Stovner.

 

Retten til å forelske seg

Lillehammer bibliotek var fullsatt – de fleste ungdomsskoleelever. Mange flokket seg rundt hovedpersonen etter arrangementet, for å snakke med og ta bilder med Aden. Kanskje var mange ekstra begeistret for det hun hadde sagt om kjærlighet og forelskelse?

Aden er nemlig opptatt av at ungdom ikke skal fratas muligheten til å forelske seg og oppleve kjærlighet.

– Kjærlighet er en sterk følelse uansett om du er fra Syria eller Ålesund eller Somalia. Foreldre bør gi mer frihet til ungene, så de kan få oppleve forelskelse, det er en så god følelse. Alle skal ha rett til kjærlighet og til å forelske seg, sa forfatteren engasjert.

 

For sterkt å snakke om

Sammenligningen med Romeo og Julie til tross: Adens nyeste roman er langt fra noen romantisk drøm. Hovedpersonen i boka blir gravid utenfor ekteskapet, en uakseptabel hendelse i Somalia. Under foredraget ville ikke forfatteren gå inn på alle temaene i boka.

– Jeg er ikke ferdig med å bearbeide det, har ikke klart å legge det bak meg. Det er mye jeg synes det blir for sterkt å snakke om. Dere får lese boka, oppfordret hun.

Bare en liten del av Adens sterke livshistorie kom fram under bokbadet. Hun nevnte kort at hun «aldri fikk være barn og ungdom selv».

– Når jeg skriver, ser jeg ikke på meg selv som forfatter, men som aktivist. Noen må alltid være den første. Når man er så heldig å bo i et land med ytringsfrihet, må man bruke den for alt den er verdt. Det er ikke bare jeg som betaler en høy pris for å ytre meg slik jeg vil, sa den kjente samfunnsdebattanten, og la til en viktig påminnelse til ungdommen:

– Mange tror det bestandig har vært likestilling og frihet i Norge, men det har det ikke.

 

Savner Somalia

Forfatteren fikk spørsmål om Somalia, landet hun en gang flyktet fra og ikke kan dra tilbake til.

– Ja, jeg savner Somalia jevnlig. Men jeg ringer dit hver dag og får snakket somali hver dag – jeg driver et barnehjem der. Dessuten leser jeg somaliske aviser hver dag. Men det er dødsstraff å være lesbisk i Somalia, så jeg kan ikke reise dit, fortalte Aden.

Et av de andre spørsmålene var om Aden føler seg trygg i Norge.

– Hundre prosent trygg blir jeg ikke, men her har jeg i alle fall muligheten til å være meg selv og si det jeg mener, svarte hun.

 

Somalia i dag

Temaer som æreskultur og patriarkalske samfunn kom også opp i løpet av samtalen. Aden mener slike kulturer holder mennesker nede og fratar dem personlig frihet. Som eksempel sa hun at hun har blitt kontaktet av somaliske gutter som blir lei av å måtte overvåke søstrene sine.

Aden understreket også det paradoksale i at mange skylder utelukkende på mennene, når det i realiteten ofte er kvinner med makt som har stor betydning i de patriarkalske kulturene. I den nyeste boka gjelder dette en mor og en tante. Når det utføres kjønnslemlestelse i slike kulturer, er det ofte kvinner som utfører dem, fortalte Aden.

– Er det annerledes i Somalia i dag, sammenlignet med da hendelsene i boka fant sted i 2005? lød et spørsmål fra salen.

– I noen områder er det dels tryggere, men ellers er det fremdeles klanstruktur og mye det samme. Jeg kan bare håpe at ting blir bedre der, svarte Aden, med en blanding av bekymring og nøktern forventning i stemmen.

 

Kjemp for kjærligheten

Hvordan var det så for medforfatter Håvard Syvertsen å skrive en bok om Somalia? Amal Aden stilte selv spørsmålet til sin makker. Han svarte takknemlig.

– Før boka, befant litteraturen seg i et kott for meg. Den kom som sendt fra himmelen. Det var læringsrikt og meningsfylt å være med, og det ga meg et innblikk i Somalia, sa Syvertsen.

Etter å ha vært gjennom mange dystre temaer, avsluttet Aden med håpefulle ord til de unge.

– Hvis man kan kjempe for kjærligheten i et land som Somalia, må man i alle fall klare det i Norge.

 

 

Tekst: Ingeborg Holt