Frivilligjakt!

 
Festivalen har 150 frivillige klare til årets festival, men trenger 60-70 til.

«Det er viktig å bidra til at vi klarer å holde på litteraturfestivalen i byen. » sier de frivillige. I år avholdes årets litteraturfestival mellom 30. mai og 4. juni og nå har 150 meldt seg som frivillige til årets festival.

– Men vi trenger 60-70 personer til, sier Annette Seglem som sitter med frivilligansvaret i administrasjonen til Norsk Litteraturfestival.

– Viktig å bidra

Sammen med to andre forteller hun om viktigheten av det å bidra som frivillig under det som er Nordens største litteraturfestival. – Det er viktig å bidra til at vi klarer å holde på litteraturfestivalen i byen. » sier Anne Mari Løken Runde.

Hun har holdt på med kulturarrangement hele sitt liv, blant annet Visefestival og Peer Gynt-stemnet, og det var helt naturlig for henne å bli frivillig for Norsk Litteraturfestival når hun pensjonerte seg. Hun mener kulturarrangement og festivaler er viktig for samfunnet. Hun er et sosialt vesen og opplever god stemning og hyggelige folk når hun er med som frivillig. Er hun heldig får hun også med seg mange arrangementer: – Man får fylt på litteratur og arrangementskrukken så det holder en stund, sier hun med et smil.

 
Med for andre gang
André Sundbø Olsen har vært frivillig for Norsk Litteraturfestival en gang tidligere og har på ny meldt seg som frivillig for festivalen. Han vil være frivillig fordi han vil at flere skal få glede av litteratur. Han vet det blir lagt ned mye arbeid fra administrasjonen for å få til et godt arrangement, og han vil bidra det han kan, og hjelpe arrangørene med å lage en god festival. Han er svært glad i litteratur og opplever å bli kjent med likesinnede på festivalen. – Det er bedre å være sammen om opplevelsene, å ha andre å dele dem med. sier Sundbø Olsen.
 
– Givende
Frivillighet bidrar til økt livskvalitet og er et viktig element for inkludering, mestringsfølelse og sosialt felleskap. Festivalen samarbeider også med både Rotary, Tyrili og Oppfrisk som stiller med frivillige. I spørreundersøkelsen fra 2016 svarer over 75% av de frivillige at det var givende, sosialt og i hvert fall ikke kjedelig å være frivillig.
 
– Spennende program 
– Den uka er man i sin egen boble. Det er mange som er interessert i det samme, på samme sted og man går ut av sitt vanlige A4 liv. sier Sundbø Olsen. Han synes det er befriende å oppleve noe nytt og å møte dem som opptrer. – Man mister liksom fasaden sin den uka, og blir ett med artistene. Begge trekker frem at litteraturfestivalen gang på gang har et spennende program, med stadig nye vinklinger. Festivalen tar pulsen på samfunnet, slik som i fjor med programpostene om tv-serien SKAM, og flere programposter om terror osv. – Programmet for 2017 slippes ikke før 4. april, så vi kan ikke si så mye om det kommende års programposter» sier Seglem.
 
Trenger flere frivillige
Seglem forteller videre at alle gruppelederne er på plass, men at vi mangler flere frivillige på blant annet standgruppa. I år skal Sundbø Olsen stå på stand i gågata, både i ukene før festival og i festivaluka. – På stand kommer man i kontakt med masse mennesker. Det å kunne skape forventninger hos andre og få dem til å glede seg til noe føles bra. Speilteltet fra 1800-tallet kommer tilbake til festivalen også i år, og her trengs flere frivillige. På denne gruppa tar man imot artister/forfattere, ordner lokalet og selger billetter. Det kommer i tillegg en ny arena som skal være i bakgården ved Elephant Kunsthall i år. – Dette blir nok en kul og annerledes arena, med nyere og yngre preg. Her trengs også frivillige, sier Seglem. – Vi har grupper som passer til alle mennesketyper, sier Anne Mari Løken Runde som også er frivilligkoordinator i festivalen: – Liker du å jobbe med hendene velger du miljøgruppa, som skal lage dekorasjoner som skal settes opp rundt i byen og på scenene, men liker du å stå bak baren melder du deg på vår nyopprettet bargruppe. I tillegg trenger vi for eksempel 2 personer som kan ansiktsmale dyr på barna under familiedagen søndag. Vi ønsker at de frivillige jobber minst 12 timer. Det er mellom 4 og 6 vakter. Som frivillig får man frivilligpass, en del rabatter i byen hele året og flere sosiale sammenkomster både under festival og ellers i året. 
 
Artikkelen er hentet fra Byavisa i Lillehammer , 02.03.17
 

Bildetekst:
 – FRIVILLIGE: Anne Mari Løken Runde Anne Mari Løken Runde. Annette Seglem og AndrÈ Sundbø Olsen er klare for årets litteraturfestivalLillehammer.

Vis avisside