Ngugi wa Thiong’o til Lillehammer

Ngugi wa Thiong’o regnes som en av de største nålevende afrikanske forfattere. 79-åringen, som ofte nevnes som kandidat til Nobelprisen, har levd mesteparten av livet i eksil fordi de kenyanske myndighetene verken tolererte innholdet i bøkene hans eller det at han etter hvert valgte å skrive på morsmålet kikuyu. Thiong’o står bak den aller første romanen på kikuyu. Den ble skrevet på toalettpapir mens han satt i fengsel.

Kenya før, under og etter frigjøringen
Oppveksten under kolonitiden i Kenya fikk stor betydning for forfatterskapet. Han opplevde frigjøringskampene til Mau Mau i 1950-årene, og deretter ble kampen for kulturell og intellektuell frigjøring viktig for ham. I romanen Elven som skiller, som er aktuell i norsk oversettelse i vår, skisserer Thiong’o tre mulig måter å møte kolonialisering på; den kan omfavnes, avvises eller imøtegås. Han gir ingen endelige svar på hva som er rett, men gjør utfordringene ved de ulike måtene svært tydelige for leseren.

50 år siden Hvetekornet

I år er det 50 år siden Ngugi wa Thiong’o utga romanen Hvetekornet, en bok som NRK-kritiker Anne Cathrine Straume betegnet som «forbausende moderne og frisk» da den forelå i norsk oversettelse i 2015. Boka skildret Kenya i 1963, et land som stod foran sin frigjøring. Det er en mytisk historie om opprør, kjærlighet, vennskap og svik.

Elven som skiller i norsk oversettelse

Thiong’os forfatterskap ble sent tilgjengelig på norsk, men i vår viderefører Bokvennen den viktige satsningen med romanen Elven som skiller. Historien utspiller seg i to landsbyer idet kristne misjonærer er i ferd med å innta dem. Misjonærene utfordrer det bestående og alle som bor der. Skal befolkningen følge europeerne, eller holde fast i det de har hatt hittil?

Til Lillehammer i slutten av mai

Norsk Litteraturfestival er stolte over å kunne presentere Ngugi wa Thiong’o som et av hovednavnene under årets festival. I tillegg til å delta i festivalens program inngår han i konferansen «In other words» som ICORN og PEN International arrangerer på Lillehammer parallelt med og i samarbeid med litteraturfestivalen.

– Publikum får flere muligeheter til å oppleve Thiong’o på scenen på Lillehammer, forteller festivalsjef Marit Borkenhagen. Tonje Vold, som er ekspert på postkonial, afrikansk litteratur intervjuer og introduserer Thiong’o for norske lesere. Han deltar også i en samtale med Grace Mutandwa fra Zimbabwe, hvor han forteller om sin vei inn i eksiltilværelsen og hvordan det har påvirket forfatterskapet.

This post is also available in: English