Hva tenker politikerne om litteraturfestivalen?

Hva mener politikerne om festivalen da mon tro?

Når tilreisende og resten av Lillehammer koste seg med barnebokbar, prøvede å finne morderen, Lunchbox, Litterær festaften og så Nordens råeste konkurrere i poesislam på torsdag, satt de folkevalgte i kommunestyremøtesalen og hadde sin egen lille forestilling. Men hva tenker egentlig politikerne om at det arrangerer Litteraturfestival på Lillehammer? Det har jeg spurt gruppelederne om, og tilfeldigvis, så det har seg sånn at jeg er en av dem.

 

Espen Granberg Johansen, Ordfører (AP)
Har du vært på festivalen mange ganger før? 
– Ja, flere ganger. Hvert år da jeg satt på Stortinget og de årene jeg har vært ordfører i embetes medfør, og når anledningen har bydd seg også privat.
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer? 
– Trolig langt mer enn vi egentlig aner. For det første skaper festivalen aktivitet, liv og røre i byen. Det er et gode i seg selv. I tillegg gir den, i kraft av blant annet å være en av verdens 20 beste litteraturfestivaler, byen et verdifullt navn og renommé både nasjonalt og internasjonalt. Det er ganske utrolig hvordan Lillehammer år etter år er av de aller viktigste møtestedene for alle som er opptatt av litteratur i Norge, og for et imponerende omfang av utenlandske gjester og bidragsytere. Og for det tredje passer den veldig godt sammen med det Lillehammer ellers har å by på og være stolt over av kulturinstitusjoner og -aktiviteter generelt, og innen litteratur spesielt.
Hva gleder du deg mest til på årets festival? 
– Jeg ser alltid mest fram til åpningsforestillingen. Den setter alltid standarden for resten av festivalen synes jeg. Slik sett vil årets festival etter hvert gå over i historien som en av de beste. At ICORN og PEN International også har valgt å legge sin store konferanse samtidig og i samarbeid med festivalen er fantastisk. Det var en veldig sterk og fin åpningsforestilling for den i går, onsdag. Ellers håper jeg 10-årsdagen og Pegasus-feiringen på lørdag skal gi mange gode opplevelser for de litt yngre. Det er noe jeg skal forsøke å få med meg. Jeg har sett og møtt veldig mange leselystne barn i byen de siste dagene. Pegasus er en veldig viktig del av festivalen
Har du et favorittsitat?
– Hva du er, vær det fullt og helt, Brand

 

Hilde Ekeberg,  KRF
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Jeg prøver å få med meg så mye jeg kan hvert eneste år
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Litteraturfestivalen er jo en nasjonal og internasjonal litterær begivenhet og det betyr derfor mye for Lillehammer at den foregår nettopp her. Det betyr at vi kan vise frem alle gode, lokale krefter samtidig som vi får ta del i interessante, provoserende, tankevekkende og rørende diskusjoner. 
Hva gleder du deg mest til på årets festival?
– Årets festival havner i skvis mellom en stor rapportfrist på jobb, et kommunestyremøte og en jobbreise til India. Så dessverre er det sånn at årets festival først og fremst er en lang liste over arrangementer jeg syns det er vanvittig ergerlig å gå glipp av. Men er glad for at jeg fikk med meg Frode Grytten og Kyrre Andreasen snakke om menn i sine bøker. 
Har du et favorittsitat?
– Annika: Men han er jo verdens sterkeste mann jo. Pippi: Mann ja, men jeg er verdens sterkeste jente! – Pippi Langstrømpe 

 

Gunnar Kaus, SP
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Ikke vært på festivalen mange ganger, men har jobba på festivalen en gang når jeg hadde ekstrajobb i bokhandel. 
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
–  Den betyr mye for Lillehammer som en kulturinstitusjon. Litteraturfestivalen blant andre kan gjøre at vi en dag er norgesmestere på kultur. 
Hva gleder du deg mest til på årets festival?
– Får ikke tid til å sjekke innom, så det jeg gleder meg mest til må vel være å lese dette intervjuet og se bilde av meg selv. 
Har du et favorittsitat?
– Er så dårlig på slikt, men fotballinteressert som jeg er så vil jeg anbefale selvbiografien til Zlatan Ibrahimovic. Sitatet er ikke hentet der fra, men når han forlot PSG sa han: «Jeg kom som en konge, reiste som en legende.» Et lite stikk til janteloven der… 

 

Mads Furu, AP
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Nei, jeg må nok innrømme at jeg ikke har det. Fotball og musikk er nok mer min greie.
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Jeg tror det er veldig viktig med et bredt og godt kulturtilbud både til oss som bor her, men også til alle gjestene våre. Lillehammer er en fantastisk by, og det er en grunn til at vi rangeres topp-5 av landets kulturbyer.
Hva gleder du deg mest til på årets festival?
– Jeg gleder meg over at det er liv og røre i byen. Det er utrolig hyggelig når det er trengsel i Storgata. 
Har du et favorittsitat?
– Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg helt sikkert at jeg kan klare. Genialt, Pippi!

 

Terje Rønning, Venstre
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Har stort sett vært på festival de siste årene og må innrømme at jeg liker debattene best. 
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Litteraturfestivalen har stor betydning for Lillehammer og hele regionen. Den har også en god internasjonal betydning.Den setter Lillehammer virkelig på kartet som en ledene kulturby
Hva gleder du deg mest til på årets festival?
– Mangfoldet og debatter. Samt Sanna i parken
Har du et favorittsitat?
– Den generelle regel jeg holder meg til når det gjelder den menneskelige psyke, er at absolutt alt som kan tenkes, er mulig. Pluss en del som ikke kan tenkes.  – Harry Hole i Politi

 

Ole Rolstad, Høyre
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Jeg har vært på Lillehammer ofte mens det har vært festival.
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Jeg tenker at Lillehammer er dyktig som arrangør og får fortjent oppmerksomhet i media for festivalen sin. Det er viktig at Lillehammer viser at vi både kan være en vintersportsby og en litteraturby. Lillehammer er ikke den største byen hverken i landet eller i Mjøsområdet. Men vi er den kuleste – og Litteraturfestivalen er med på å gi oss den hedersbetegnelsen!
Hva gleder du deg mest til på årets festival?
– Jeg ser mest frem til arrangementet Ytringsfrihet under press. Jeg vil ikke bruke ordet gleder seg til – men det er et tema som alltid skal ha stor oppmerksomhet, for Ytringsfrihet er grunnpilaren i et velfungerende samfunn.
Har du et favorittsitat? 
– Vent ikke på lederen. Gjør det selv, person til person (Mor Teresa)

 

 

Mizanur Rahman, SV
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Jeg har vært på festivalen alle gangene fra 2013 og fram til nå. 
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Vi snakket om nordens største litteraturfestival. Det betyr selvfølgelig veldig mye. Festivalen er med på å løfte lillehammer som en kulturby. De mange tilreisende til byen og aktiviteten festivalen generer er også svært positivt for det lokale næringslivet. 
Hva gleder du deg mest til på årets festival?
– Det er innledningen til Laxmi Narayan Triparthi som jeg gleder meg mest til. Det blir nok en historie utenom det vanlige.
Har du et favorittsitat?
– God has no religion, Mahatma Gandhi. 

 

Turid Thomassen, Rødt
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Ja, som frivillig har jeg vært med siden rundt 1998, og jeg tar ferie hvert år for å kunne være med fra morgen til kveld.
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Det at Litteraturfestivalen er her, gjør at ganske store deler av kommunen blir gjort oppmerksom på festivalen, som f eks gjennom Pegasus. Der barn og lærere blir involvert til å fokusere på ord, illustrasjoner og samarbeidet. Det gjør også noe med innbyggerne i kommunen som helhet. Det at man kan møte forfattere man er glad i, en gang i året, på likefot. Enten det er på samme stolraden, eller å møte dem i gata. Det gjør noe med oss å møte dem som berører oss, og dem vi leser på denne måten. I tillegg synes jeg det er et utrykk for noe annet av det store kulturbegrepet, i forhold til idretten. Vi (politikerne red. anm) har inntrykk av at idrett er alt, men det er det ikke. Flere fribyforfattere, fribymusikere, friby av alle slag, det hadde gjort seg å få til Lillehammer.
Har du et favorittsitat?
–  For mørk er sannheten, Gunvor Hofmo, Fra en annen virkelighet. – For i år. 

 

…også var det meg, Lars K. Giæver, MDG.
Har du vært på festivalen mange ganger før?
– Jeg har vært frivillig nesten årlig siden jeg flyttet til Lillehammer, og det begynner å bli ti år siden. Første gang gjennom en gruppeoppgave vi hadde på høgskolen. Da ble jeg frelst.
Hva tenker du Litteraturfestivalen betyr for Lillehammer?
– Lillehammer er jo en friskusby hvor idrett er fokus sommer som vinter, men noen av oss som bor her setter pris på alt det andre som skjer. Heldigvis er det mye kultur også i forhold til størrelsen. Litteraturfestivalen setter Lillehammer på kartet på en helt unik måte. Jeg er spesielt stolt fordi festivalen bidrar til å løfte fram forfulgte forfattere, skape gode debatter om ytringsfrihet, og det er en ære at vi er vertskommune for det som etter min mening er verdens beste litteraturfestival.  
Hva ser du mest fram til i årets festival?
– Skulle ønske jeg rakk nordisk mesterskap i poesislam. Uansett er det alltid mange spennende overraskelser. De største øyeblikkene skjer på stedene man minst forventer det. Jeg elsker variasjonen, og i år tror jeg «Peer Gynt» blir spesielt bra! Karikaturtegningene på Elephant gjorde sterkt inntrykk. Helheten er nydelig og jeg gleder meg til fortsettelsen!
Har du et favorittsitat?
– Siden dette er en festival til ære for Sigrid Undsets, og en del av den har handlet om Erik Jensen-saken, så kunne jeg trukket fram  – Folk kan aldri vite nok om andre til å dømme rettferdig. Men jeg synes egentlig Vi er alle sammen rare – det kommer bare an på om noen legger merke til det! er litt artigere. Det sitatet som får meg til å reflektere over verden vi lever i er: As long as there are slaughter houses there will always be battlefields. Leo Tolstoy

 

Astrid Gassand, FRP kom ikke med noen svar før dead-line.

 

Tekst og foto: Lars Giæver