Utstillinger 2017

Frie ytringer – Freedom of Expression | ELEPHANT KUNSTHALL

En internasjonal tegnekonkurranse ender opp i en utstilling under vårens festival. Konkurransen, som retter søkelyset på retten til fritt å uttrykke sine meninger, er et samarbeid mellom Avistegnernes Hus, fribytegner Arifur Rahman og Norsk Litteraturfestival. Arifur ble selv fengslet i hjemlandet Bangladesh for en humoristisk tegneserie som ble oppfattet som blasfemisk. Temaet er brennbart og vi ser at i flere land blir muligheten for publisering av satiriske og politiske tegninger snevret inn.

 I samarbeid med Avisens Hus og Arifur Rahman | 31. mai – 4. juni | Gratis

[1]

GRENSELØS – BILDEBOKILLUSTRASJONER AV
SVEIN NYHUS | GALLERI ZINK
Svein Nyhus er en av Norges aller fremste bildebokillustratører. I tillegg er han årets Bok-lek-forfatter, og har i vår reist rundt og møtt skolestartere i hele Oppland. I Galleri Zink stiller han ut digitale kunsttrykk av Den grådige ungen, Snill, Håret til mamma, Akvarium og andre kjente allalderbøker av Gro Dahle. Han viser også tegninger fra sine egne bildebøker Verden har ingen hjørner, Pappa! og Jeg!, fra Andre Bjerkes Moro-vers, Ylvis’ Hva sier reven? og flere andre. Dessuten får vi se noen originalillustrasjoner i blyant og papirkollasj.
I samarbeid med Galleri Zink | Gratis | Salgsutstilling

RANDSONER  | LILLEHAMMER KUNSTMUSEUM, SAL ØST 

Hedevig Anker (1969) er kjent for poetiske fotografier av tomme og forlatte rom fra både private hjem og offentlige museer. Hun er utdannet ved Kunstakademiets malerlinje, men har gjennom hele sin karriere benyttet analogt fotografi. Hennes evne til å abstrahere motivet og samtidig trekke frem minner og forestillinger som ligger forankret i et hus, får en ytterligere dimensjon i hennes nye serie fra Sigrid Undsets hjem, Bjerkebæk. Undsets betydelige forfatterskap gir motivene en egen klangbunn. Anker gjengir rommene med en særlig følsomhet for den stemningen som finnes der. Hun prøver å avdekke det vi ikke umiddelbart kan se, men som ligger der som en språkløs erfaring. Kurator: Janeke Meyer Utne
Arrangør : Lillehammer Kunstmuseum | 30. mai til 4. juni  |  Gratis for årskortholdere og festivalpass

 

P.S.-Kr©yer-Frokost-i-Sora [2]

I ITALIAS LYS – Et dansk-norsk kunstnerfellesskap 1879-1886  | LILLEHAMMER KUNSTMUSEUM

Utstillingen forteller historien om en gruppe danske og norske kunstnere som reiste til to mindre byer ved Abruzzer-fjellene sør-øst for Roma og virkeliggjorde drømmen om Italia. I Sora og Civita d’Antino utviklet P. S. Krøyer, Eilif Peterssen, Christian Meyer Ross, Joakim Skovgaard, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og Viggo Pedersen sitt maleri i retning av en sterkere realisme inspirert av det italienske lyset, det monumentale landskapet og ikke minst det rike folkelivet. Utstillingen er et samarbeid mellom Den Hirschsprungske Samling i København, Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum, og viser om lag 100 kunstverk som formidler det eksotiske folkelivet og det varierte landskapet rundt Sora og Civita d’Antino. Mange av arbeidene har aldri tidligere vært utstilt offentlig.

Arrangør: Lillehammer Kunstmuseum | 4. mars til 4. juni  |  Gratis for årskortholdere og festivalpass

[3]TOM GUNDERSEN FORFATTERPORTRETTER | GALLERI ZINK

Tom Gundersens hovedprosjekt gjennom mange år har vært grafikkportretter. Dette har resultert i en omfattende serie kontrafeier av personer i norsk kulturliv; forfattere, billedkunstnere og komponister. Disse portrettene, som ikke er blitt til på oppdrag, har i stor grad vært en lek med genrens konvensjoner. De vitner ikke om det direkte møte med modellen, men er blitt til ved lange omveier om kunst og kulturhistorien. På denne utstillingen vises en serie forfatterportretter i lite format. Portrettene henger ellers bla. i Stortinget, Gyldendal og Aschehoug forlag, og i mange norske ambassader. De er innkjøpt både av Nasjonalgalleriet og Nasjonalmuseet.

Arrangør: Galleri Zink | 30. mai – 4. juni | Gratis

[4]

CARTOONING SYRIA | KULTURHUSET BANKEN, EKSPEDISJONEN

Syria har vært en krigssone i mer enn 5 år og i årene før det et diktatur av verste sort. Politiske tegnere har levd med sensur og trusler, og for mange har eksil vært eneste mulighet. Utstillingen utforsker de kunstneriske grensene for ytringsfrihet og viser politiske tegneserier og tegninger av mer enn tjue syriske tegnere. Utstillingen er kuratert av Ronald Bos og den prisvinnende syriske tegneren Mwafaq Katt og organisert av stiftelsen Syrian Dreams.
I samarbeid med Lillehammer kommune | Gratis

[5]MED STREKEN SOM VÅPEN — KARIKATUR OG IDENTITET | AULESTAD

Gjennom avistegneres verk presenterer Aulestad en fortelling om Norge – en fortelling om norsk historie og norsk identitet.
Åpning lørdag 3. juni kl. 12.00
Arrangør: Aulestad | Inngang: Vanlig museumsbillett

[6]ÅRETS VAKRESTE BØKER 2017 | LILLEHAMMER BIBLIOTEK

Her kan du se vinnerne i konkurransen Årets vakreste Bøker. Denne konkurransen arrangeres av Grafill med ønske om å oppmuntre forlag, forfattere, designere og illustratører til å lage bøker av høy visuell kvalitet i alle sjangre. I år ble det sendt inn 307 bøker til konkurransen, og juryen har delt ut priser til 46 verdige vinnere. Årets vakreste Bøker er Norges eneste konkurranse som hedrer den visuelle delen av bokbransjen.
Arrangør Lillehammer bibliotek i samarbeid med Grafill | Gratis | 30. mai – 4. juni

[7]Elisabeth Moseng | Galleri MYEART

Elisabeth Moseng er illustratør, designer og forfatter. Hun har jobbet med bøker for barn i mange år. I  år er hun festivalaktuell med den friske og spennende bildeboken Herr Hansen får besøk om hvordan livet blir snudd opp-ned når en surpomp plutselig får en diger elefant i hagen!
Bøker og originaltrykk fra flere bøker finner du på Galleri MYEART i Storgata.
SALGSUTSTILLING: illustrasjoner og barnebøker av Elisabeth Moseng. Smykkekunst i sølv og av stoff. Kunstskjerf og ponchoer i lekre materialer. Grafisk fotokunst, stubbekunst,  tekstiltrykk og foto. Forøvrig digitale og håndtegnede illustrasjoner. Vi selger fra vegg.

Åpningstider: tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag kl. 12.00 – 17.00.

This post is also available in: English [8]


Article printed from Norsk Litteraturfestival: http://www.litteraturfestival.no

URL to article: http://www.litteraturfestival.no/program/utstillinger/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.litteraturfestival.no/wp-content/uploads/2017/02/jeg.png

[2] Image: http://www.litteraturfestival.no/wp-content/uploads/2015/05/JK1-Fig.-8-P.S.-Kr©yer-Frokost-i-Sora.-NG.M.01570-1.jpg

[3] Image: http://www.litteraturfestival.no/wp-content/uploads/2015/05/Tom-Gundersen.jpg

[4] Image: http://www.litteraturfestival.no/wp-content/uploads/2017/04/syria-karikatur.jpg

[5] Image: http://www.litteraturfestival.no/wp-content/uploads/2017/04/karikatur_Roar_Hagen.jpg

[6] Image: http://www.litteraturfestival.no/wp-content/uploads/2015/05/Årets-vakreste-bøker.jpg

[7] Image: http://www.litteraturfestival.no/program/utstillinger/galleri-myeart/

[8] English: http://www.litteraturfestival.no/en/program/utstillinger/

Copyright © Norsk litteraturfestival. All rights reserved.