Litteratur og indisk feminisme

Romanen har blitt et viktig våpen for den sør-asiatiske feminismen. En feminisme som tilsynelatende skiller seg fra den vi kjenner. Når det ikke er mulig å bruke vestlig kvinnekamp som modell må en skape sin egen retning, men denne retningen krever historier, biografiske og funksjonelle. Virkelighetslitteratur betyr noe annet for disse forfatterne enn hva den gjør for oss skandinaver. For dem er litteratur blodig alvor.

Panel: Laxmi, Salma, Tishani  Doshi og Jerry Pinto i samtale med Mira Beckstrøm Laurantzon.

Når:Fredag 2. juni kl. 14:00
Hvor:Kulturhuset Banken, Festsalen
Pris:120 kr
Serie:
Info:Samtalen foregår på engelsk
 

Gjester

Laxmi

Laxmi er en kjent hijra-aktivist, forfatter og danser fra India. Hennes bok Me Laxmi, Me Hijra, har gitt en stemme til transpersoner som er en del av den indiske tradisjonen, hvor mannlige transpersoner  bor sammen. Denne gruppen er utsatt i samfunnet, samtidig som de er en historisk del av kulturen. Les mer>

Salma

Salma er en prisbelønnet tamilsk forfatter, kronikør, sosial aktivist og foredragsholder. Den siste roman hennes The Hours Past Midnight ble longlistet til den asiatiske Man Booker-prisen. På grunn av sin dramatiske historie om tvangsgifting og veien til å bli en av de sentrale indisk-muslimske forfatterne i sin samtid, har gjort henne til en verdenskjent feminist og en viktig debattant i Sør Asia.  

  Les mer>

Tishani Doshi

Tishani Doshi er poet, essayist og danser. Hun er en av de viktigste engelskspråklige indiske poetene i dag. Hun kommer til festivalen med lyrikkprosjektet Girls, som omhandler seksualisert vold mot kvinner i India.

  Les mer>

Jerry Pinto

Jerry Pinto driver stort sett med alt man kan drive med innenfor litteraturen. Han er en viktig aktivist for det litterære i det indiske samfunnet. Som forfatter er han kjent først og fremst som poet og essayist. I forkant av festivalen har han hatt et skriveopphold i Sigrid Undsets skrivestue på Bjærkebekk.

  Les mer>

This post is also available in: English