Sigrid Undset – 100 år med Bjerkebæk

Norsk Litteraturfestival feirer at Sigrid Undset i 1919 bosatte seg på Bjerkebæk, og skrev litteratur som har gått inn i litteraturhistorien. Blant annet middelalderverkene Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn, som hun senere fikk Nobelprisen for.  

I forbindelse med vårens festival legger vi opp til følgende program for å markere jubileet:

Tirsdag 21. mai
Hjemme i verden, verden i hjemmet

Selma Lagerlöf, Sigrid Undset og Karen Blixen står med sine udødelige verker som lysende ikoner i det nordiske. De står bak forfatterskap som både ble folkelesning hjemme og som vakte internasjonal oppmerksomhet. De var sterke kvinner, ikke bare i skriften, men også i livet.
«Hjemme i verden, verden i hjemmet» er en programrekke hvor litteraturen og samfunnsengasjementet til tre av våre viktigste skandinaviske diktere blir satt under lupen og hvor forfattere og fagpersoner som Sigrun Slapgard, Tone Selboe, Vigdis Hjorth, Anna Nordlund og Kristin B. Johansen bidrar til å kaste lys over Lagerlöf, Undset og Blixens litterære produksjon og samfunnsengasjement. 

Bjerkebæk kl. 10.00-16.30

Billetter til dette seminaret er i salg her.

 

Torsdag 23. mai
Sigrid Undset som flâneuse

Mange kjente kvinnelige forfattere og kunstnere har vært vandrere og stedene de har beveget seg rundt i har formet kunstnerskapet på helt egne måter. I boka Flâneuse har den amerikanske forfatteren Lauren Elkin skrevet om sammenhengen mellom kreative kvinner og metropoler som blant annet Paris, Tokyo og New York.
Undsets vandringer i Roma og hennes bakgrunn hvor hun fulgte sin far på arkeologiske utgravninger er et tema som ikke er ferdig utforsket, men i forkant av festivalen har Elkin oppholdt seg på Bjerkebæk. Hun har dukket ned i Sigrid Undsets historie og fattet interesse for Undset som flâneuse. Etter en innledning fra Lauren Elkin samtaler Elkin og den amerikanske forfatteren og Emily Dickinson-forskeren Brad Leithauser om Sigrid Undset.

Bjerkebæk kl. 15.00


Fredag 24. mai
Kransen

Norgeslitteraturens store klassikere tilrettelagt for barn og unge. I denne produksjonen er klassiske bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene. Fortelleren Sara Birgitte Øfsti tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers, med Kransen av Sigrid Undset. Det handler om de store kjærlighetsfortellingene!

For 5.-7. klasse, påmelding her.
Dansesenteret kl. 09.30-10.15


Lørdag 25. mai
Kransen

I år er det 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Bjerkebæk og vi markerer jubileet med en forestilling hvor Kransen, første bind i trilogien om Kristin Lavransdatter, har blitt bearbeidet av Sara Birgitte Øfsti til en muntlig fortelling som er tro mot originalen og som formidler Undsets magiske univers slik at publikum blir trollbundet.

Maihaugen kl. 17.00