Helårsprogram

NY HØST MED HELÅRSPROGRAM FOR PEGASUS

Nå er det igjen klart for en høst fylt med fine påmeldingsarrangementer for skoler på Litteraturhus Lillehammer. Vi får blant annet besøk av den offisielle Kaptein Sabeltann-illustratøren Egil Nyhus, forfatter og komiker Sofie Frøysaa forteller om sin nye survival guide for ungdomstrinnet, og mesterdetektiven Purriot løser julemysterier. Sjekk ut programmet her og meld på din klasse i dag ved å sende en mail til pegasus@litteraturfestival.no
Norsk Litteraturfestival har fått en fantastisk gave av Sparebankstiftelsen som gjør at vi har mulighet til å lage arrangementer også utenom festivaluka i mai. Både høst og vår fyller vi scenen på Litteraturhus Lillehammer (på Lillehammer bibliotek) med gode forfattermøter, debatter, foredrag og verksteder for barn- og unge i kjent festival-stil. Tilbudet er gratis.

 

DROPOUT

I sin nyeste bok skriver Annette Münch om en terroraksjon som like gjerne kunne skjedd på Lillehammer. Tre gutter har droppet ut av skolen, og nå er de sinte og krever å bli hørt. Men aksjonen går ikke som planlagt, og snart handler kvelden om liv og død for både guttene selv, og andre som tilfeldigvis befinner seg i skolebygget. Mens klokken tikker og beredskapstroppen omringer skolen, avsløres hemmeligheter og skjulte motiver. Møt forfatter Annette Münch i samtale om Dropout, ledet av kultursjef Olav Brostrup Müller.

Tid: 03.09.18 kl. 10:00-10:45 og 12:00-12:45
Passer for: 8.-10. klasse

 

KONGEN PÅ HAVET
TEGNEVERKSTED MED EGIL NYHUS

Hiv og hoi landkrabber! Velkommen til tegneverksted med den offisielle Kaptein Sabeltann-illustratøren Egil Nyhus. Egil har illustrert fantasiuniverset til Terje Formoe i mer enn 25 år, og nå vil han lære bort hvordan man tegner skikkelige sjørøvere, landkrabber, gullkister og kanskje også den sorte dame. Hvert verksted varer i ca. to timer, og grupper kan melde seg på enten tirsdag eller onsdag.

Tid: 09.10.18 kl. 10:00-12:00, eller 10.10.18 kl. 10:00-12:00
Passer for: 1.-3. klasse

 

SAKPROSADAGEN 2018
SOSIALDEMOKRATIET I KRISE?

Fredag 19. oktober er det klart for en hel dag med aktuell sakprosa på Litteraturhus Lillehammer, og vi har fått lov til å invitere klasser på VGS til å delta på formiddagsarrangementene. Det vil være mulig for grupper å melde seg på ett av arrangementene, eller å delta hele formiddagen.

Kl. 11.00 – 11:45: Nasjonalismen oppdatert. Professor i statsvitenskap Øyvind Østerud om hva nasjonalisme er og hvordan vi skal forstå den i dag. Ga nylig ut boka Nasjonalisme.

Kl. 12.00 – 12:45: Hør den svenske idéhistorikeren og forfatteren Elisabeth Åsbrink – om Sverige, svensk historie og dagens politiske situasjon med utgangspunkt i Orden som formade Sverige – en bok om språk og nasjonalbygging. Hun har tidligere bl.a. gitt ut den kritikerroste boka 1947 – Da vår verden ble til – om demokratiets framvekst.

Kl. 13.00-14.30: Panelsamtale: Er nasjonalisme og populisme en trussel mot det skandinaviske demokratiet? Populismen er på fremmarsj både på høyre- og venstresiden i politikken verden over. Det siste året har flere på venstresiden tatt til orde for populisme som positiv, politisk strategi. Er populismen en trussel mot demokratiske verdier ved å tilby for enkle løsninger på sammensatte utfordringer, eller er populismen tvert imot redningen for demokratiet, gjennom at politikk blir mer engasjerende og lettere å forstå for alle? Hva er forholdet mellom populisme og nasjonalisme? Preges vår tids nasjonalisme mer av rasisme og isolasjonisme, enn av kampen for uavhengighet og demokrati? Panelsamtale mellom Elisabeth Åsbrink, Øyvind Østerud og Åsa Linderborg, ledet av Joakim Hammerlin, sakprosaforfatter og skrivelærer på Nansenskolen.

Tid: 19.10.18 kl. 11:00-14:30
Passer for: VGS

 

JENTELOVEN
EN SURVIVAL GUIDE TIL UNGDOMSTIDEN

Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch har skrevet boka de selv hadde hatt behov for da de var 16 år. I Jenteloven deler de raust av personlige erfaringer fra sine egne liv, blant annet opplevelser med spiseforstyrrelser, flink pike-syndrom og depresjon. Målet deres er å gi unge jenter redskaper for å kunne takle vanskelige situasjoner. Komiker og forfatter Sofie Frøysaa kommer til Lillehammer for å holde foredrag om boka. 

Tid: 29.10.18 kl. 10:00-10:45 og 12:00- 12:45
Passer for: 8.-10. klasse

 

 

 

LØNNSLAVER

Polske Daria flytter til Malmö for å starte et nytt liv, og får jobb på en restaurant. Lønna er 50 kroner timen, og snart oppdager hun mer som ikke er som det skal på arbeidsplassen. Lønnsslaver er en fortelling om kamp for verdige arbeidsvilkår fra en som står utenfor det etablerte arbeidslivet. Men også om å føle seg fremmed i en ny by og et nytt land. Møt serieskaper Daria Bogdanska i samtale om den nye, løsarbeidende generasjonen hun selv er en del av. Arrangør: Litteraturhus Lillehammer. 

Tid: 02.11.18 kl. 14:00-14:45
Passer for: VGS

 

KAN MAN TEGNE SEG UT AV KAOS?
INGA SÆTRE OG ANJA DAHLE ØVERBYE

Å flytte hjemmefra, begynne å studere, skaffe seg hybel, deltidsjobb, nye venner og kanskje kjæreste og barn – det er mye man skal igjennom som ung voksen. For noen er de første årene etter videregående en rekke med gylne øyeblikk, der verden åpner seg og livet smiler. For andre blir disse årene nokså tunge og kaotiske, og noen opplever også at alt går helt i svart. Hvordan kan man unngå de verste bølgedalene? Kan det hjelpe å få erfaringene ned på papir eller skjerm? Vi inviterer til en samtale med to tegneserieskapere som har skapt tegneseriekunst av noen av de vanskeligste og mest skamfulle opplevelsene i livet. Arrangør: Litteraturhus Lillehammer 

Tid: 06.11.18 kl. 14:00-14:45
Passer for: VGS

 

PEER GYNT
STORE FOR SMÅ

Litteraturens store klassikere tilrettelagt for barn og unge. Du setter deg godt til rette, dras inn i fortellingen og glemmer tid og sted! I denne produksjonen er historien om Peer Gynt gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene. Fortelleren Tjodun Felland tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers, med bukkeritt, sjalusi, kjærlighet, vennskap og hevn.

Forestillingen er et samarbeid mellom Stiftelsen Litteraturhuset Fredrikstad, Norsk Litteraturfestival og Peer Gynt AS. Den er en del av konseptet “Store for små”, som er utviklet av ØfstiVestreHaugland i samarbeid med Litteraturhuset i Fredrikstad.

Tid: 16.11.18 kl. 10:00-10:45 OG 12:00-12:45
Passer for: 5.-7. klasse

 

PURRIOT OG DEN FALSKE NISSEN

«Nisseslask stjal gavene» leser mesterdetektiven Purriot i Hurlum Dagblad. En falsk nisse har lurt et helt nabolag trill rundt og stjålet gavene deres. Noe så frekt! Når det viser seg at skurken også har stjålet gaven som Purriot og Paprika ga til Beate, får Purriot nok. Nisseslasken må fanges!

Forfatter Bjørn F. Rørvik, som står bak storsuksesser som bildebøkene om Bukkene Bruse samt Reven og Grisungen, kommer til Lillehammer sammen med illustratør Ragnar Aalbu for å løse førjulsmysterier og fortelle fra den femte boka i serien om detektivhelten Purriot.

Tid: 21.11.18 kl. 12:00-12:45 og 22. 11.18 kl. 10:00-10:45 og 12:00- 12:45
Passer for: 2.-4. klasse

 

BARNEBOKBAD

Barn bokbader en forfatter! I løpet av høsten skal skoleklasser på mellomtrinnet i Lillehammer ha høytløsning i klasserommet. I etterkant skal de jobbe med forskjellige temaer fra boka de har hørt, og komme fram til spørsmål de ønsker å stille forfatteren. Representanter fra klassene velges ut til å være spørsmålsambassadører, og utgjør et panel som skal bokbade forfatteren på scenen fra Litteraturhus Lillehammer. Vær klar for et annerledes og spennende bokbad, og meld i fra om dette er et prosjekt din klasse kunne tenke dere å være med på. I samarbeid med Foreningen !les.

Tid: høsten 2018

Passer for: 5.- 7. klasse